Turnovská nemocnice mapuje výskyt rakoviny pomocí SMS

Turnov - Originálním způsobem mapuje nemocnice v Turnově výskyt rakoviny. Na speciální dotazník lidé odpovídají lékařům pomocí SMS zpráv. Ti odpovědi vyhodnotí a doporučení, jak dál postupovat, pošlou lidem zpět na mobil.

Rakovina prostaty, močového měchýře a ledvin - to jsou onemocnění, která patří ve světě mezi nejčastější. Poměr nově zjištěných pacientů k vyléčeným je ale u nás nejhorší v celé Evropě. „To znamená, že k nám stále pacienti přicházejí k léčbě pozdě - s pokročilým onemocněním,” konstatuje primář urologického oddělení turnovské nemocnice Ivan Kolombo.

A právě to chce esemeskový projekt turnovské nemocnice změnit. Kdo chce vědět, zda mu podobné onemocnění nehrozí, odpoví na osm otázek formou číselného kódu - jednička je ANO, dvojka NE. Zprávu pošle mobilem na vyhodnocovací centrum. „My to potom předáme lékařům, kteří se ve spolupráci s počítačovým program na to podívají a pak zase zpátky postupně odpoví každému jednotlivému volajícímu,” vysvětlil spoluautor projektu Milan Brunclík. „V okamžiku, kdy vyjde vyšší riziko, je doporučeno potenciálnímu pacientovi, aby navštívil patřičného lékaře. Podle rizika to může být praktický lékař nebo přímo odborník,” doplnil náměstek ředitele nemocnice Turnov Martin Hrubý.

Od projektu, který je ojedinělý v celé Evropě a finančně ho podporuje Liberecký kraj, si nemocnice hodně slibuje. „Jsme schopni zachytit nemoci daleko dříve. Časem by se k nám dostaly v daleko horší formě,” řekl ředitel nemocnice Tomáš Sláma.

Vyhledávání pacientů pomocí mobilu funguje pilotně v Železném Brodě a okolí. V zásobě už jsou další dotazníky na rakovinu tlustého střeva, osteoporózu a v plánu je i karcinom prsu. Autoři projektu doufají, že by esemeskový systém mohl časem fungovat v rámci celého kraje.