Ústí nad Labem: Spory investora s archeology

Ústí nad Labem - V Ústí nad Labem pokračuje vleklý spor mezi staviteli nového obchodního centra a archelogy. Investor, který má ze zákona povinost platit archeologický průzkum na svém staveništi, už za tyto práce zaplatil patnáct milionů korun. Dát ale další dva až čtyři miliony na vyčištění a konzervaci nálezů už se mu moc nechce. Částku považuje za nadsazenou.

Vzácné nálezy zatím čekají na očištění a konzervaci ve skladech ústeckého muzea. Podle odborníků tam ale dlouho zůstat nemohou. „Pokud se ty nálezy nezpracují a neošetří, tak hrozí, že se zničí,” obává se Eliška Mezenská z ústeckého muzea.

Investoři tvrdí, že jsou připraveni platit i závěrečnou fázi výzkumu. Částku, kterou mostečtí archeologové žádají, ale považují za přemrštěnou. „Rozhodně si myslím, že nám fakturují činnosti, které neodvedli, nebo neodvedli v rozsahu, jaký nám předkládají,” říká zástupce investora Zdeněk Pejša.

Částečné nesrovnalosti v účtování archeologických prácí už potvrdilo i kontrolní oddělení Ústeckého krajského úřadu. Podle mluvčího krajského úřadu Františka Janačíka byly zjištěny chyby, ale zatím není znám přesný rozsah. Představitelé ústeckého krajského úřadu tvrdí, že archeologové a investor musí dojít ke smíru. „Problém je v tom, abychom si vyjasnili, na co archeologové mají právo a na co nemají,” myslí si Jiří Zavoral ze společnosti AZ Sanace.

Zatímco ředitel mosteckého Ústavu archeologické památkové péče nechce v této chvíli spor komentovat, investoři už mají jasno. Nesleví-li archeologové ze svých požadavků, tak investoři počkají na rozhodnutí soudu. „V případě, že by se čekalo na soud, tak to je otázka let a nikoli měsíců,” obává se vedoucí odboru kultury na krajském úřadu Petr Novák.

Nedojde-li k dohodě, bude Ústecký krajský úřad uvažovat o půjče, která by umožnila archeologický výzkum dovést do konce.