Stavba nové lanovky na Sněžku má zelenou, peníze na ni však nejsou

Pec pod Sněžkou - Radnici v Peci pod Sněžkou se po dvaceti letech dohadování s ochranáři sice podařilo získat veškerá potřebná povolení pro výstavbu nové lanovky na Sněžku, ale stejně nemá vyhráno - povolení je, potřebných 450 milionů korun ale chybí. Město počítalo s tím, že většinu získá z dotací Evropské unie, jenže došlo ke komplikacím.

Město od samého začátku spoléhalo na evropské dotace. Teď mu ale hrozí, že by mohlo dostat méně peněz, než čekalo. Místo až devadesáti procent z celkových nákladů pouhých čtyřicet. Existují totiž obavy, že by mohlo dojít k takzvané veřejné podpoře. Místopředseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Kamil Rudolecký informoval, že o veřejnou podporu se jedná v případě, kdy jsou veřejné prostředky získány způsobem, který zvýhodňuje jeden podnikatelský subjekt na úkor jiného.

Zda by šlo o veřejnou podporu, musí teď rozhodnout Evropská komise. Starosta Pece pod Sněžkou Alan Tomášek (ODS) se domnívá, že nikoli. Prý žádná konkurence nehrozí. Pokud by Pec pod Sněžkou měla dostat jenom čtyřicet procent z celkových nákladů, investici by si dovolit nemohla. Provozování lanové dráhy podle starosty nepřinese takové zisky, které by stačily na splácení vyššího úvěru.

„Lanovka na Sněžku se nachází v první zóně národního parku, tudíž jsme limitováni přepravní kapacitou,“ nechal se slyšet Alan Tomášek. V případě, že město u Evropské komise neuspěje, požádá o pomoc stát. Ředitel Lanové dráhy Sněžka Jiří Martinec věří, že se peníze seženou. Pec pod Sněžkou tak stále věří tomu, že se nová lanovka rozjede v roce 2010.