Prahou projela cyklojízda nevidomých a zrakově postižených

Praha - Na Světový den zraku, který se konal ve čtvrtek 9. října, byly v některých lékárnách zdarma vyšetřovány oči. Vážnou vadou zraku trpí v Česku asi sto tisíc lidí, zhruba deset tisíc nevidí vůbec. Slepeckou holí odstartovala takzvanou slepojízdu na pražském Staroměstském náměstí paralympijská vítězka, plavkyně Běla Hlaváčková.

Většina nevidomých na celém světě žije v rozvojových zemích. Zrakově postižení proto provezli centrem Prahy světlo se symbolickým přáním pro Etiopii, kde lidé nemají k moderní léčbě přístup. U nás je na 10 milionů obyvatel zhruba 1200 očních lékařů, v Etiopii jich je na 75 milionů obyvatel jen 77, jak uvedl oční lékař Martin Filipec.

Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých akce podobné odpolední cyklojízdě vítá. Pomáhají podle ní těm, co se zrakem potíže nemají, uvědomit si problémy lidí, kteří nevidí. S tím souhlasí i prezident Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých Josef Stiborský. V Česku, podobně jako v dalších evropských zemích, patří mezi nejčastější poruchy zraku šedý a zelený zákal nebo onemocnění sítnice související s cukrovkou.