V soukromé zoo se narodila lvíčata

Chrudim - Mít soukromou zoologickou zahradu je v českých podmínkách hodně exotická zábava. To však neplatí pro pana Karelu z Kostelce u Heřmanova Městce na Chrudimsku. Jeho záliba v exotické zvěři mu přinesla i řadu potěšení a milých zážitků. K nim rozhodně počítá i nová lvíčata, která porodila lvice Bena.

Pan Karela začal s chovem exotických zvířat téměř před deseti lety. Tehdy měl jen pštrosy, dnes už má desítky zvířat. Na jeho zahradu, kterou proměnil v malou zoo, se jezdí dívat lidé z celého Chrudimska. „Začínal jsem v roce 1999 chovem pštrosů. To byl vždy můj koníček. V začátcích mi s krmením pomáhali rodiče, protože já byl v té době v Praze,“ vzpomíná na své začátky Kamil Karela.  

Tento týden byl pro pana Karelu výjimečný. Jeho lvice Bena totiž porodila mláďata. „Lvíčata se narodila předevčírem. Původně byla tři, ale jedno uhynulo na podchlazení. Taková už je příroda. S tím se nedá nic dělat,“ svěřuje se.   

Lvíčata zatím nabírají sílu. Do týdne začnou vidět a do čtrnácti dnů začnou i chodit. Amatérský chov lvů je stále ještě velkou vzácností a hlavně je to finančně velmi náročný koníček. „Je velice dobře, že odchov probíhá u lvice. Znamená to, že ten způsob chovu je velmi dobře veden,“ chválí chovatele ředitelka královédvorské zoo Dana Holečková.    

Lvíčata pana Karely zatím ještě nemají jména. U svých rodičů zůstanou půl roku. Teprve potom se vydají ke svým novým majitelům, o zájemce prý nebude nouze.