Regionova nahradí staré, nevyhovující motorové vlaky

Severní Čechy - České dráhy nasadí na tratě v Ústeckém kraji dva nové vlaky Regionova. Nahradí staré, nevyhovující motorové vlaky, které zajišťují regionální dopravu. Během tří let by v Česku měla jezdit asi stovka souprav.

Ze starého motoráku moderní vlaková souprava. Tak zástupci Českých drah s nadsázkou mluví o vlacích Regionova, které jsou přestavovány právě ze starých motoráčků. S těmi původními ale mají společný už jen podvozek: „Zbyl jen rám a zbytky karoserie, všechno ostatní je nové,” říká vedoucí osobní přepravy Petr Hinterholzinger. Dvě nové soupravy nasadí České dráhy na tratě v Ústeckém kraji.

Hlavní výhodou Regionovy je podle Českých drah cena. Podobný vlak vyrobený v západní Evropě by stál až 80 miliónů korun. Ale rekonstrukce dvou motorových vagonů vyšla na 20 miliónů korun. Do konce letošního roku by v Ústeckém kraji měly jezdit už čtyři soupravy. Přestože krajský úřad zrušil desítky vlakových spojů, zájem o železnici v Ústeckém kraji roste. V loňském roce se vlakem svezlo 15 miliónů lidí. Cestující se poprvé svezou vlakem Regionova zítra na trati Děčín - Rumburk.