Hasiči likvidují na Vltavě v Praze ropnou skvrnu

Praha - Na řece Vltavě mezi pražským Palackým a Jiráskovým mostem hasiči likvidují přibližně 200 metrů dlouhou olejovou skvrnu. Hasiči na ní museli použít norné stěny. Lodní doprava byla částečně omezena, příčina znečištění se zatím vyšetřuje.

Hasiči v centru Prahy už od rána odstraňují ropnou skvrnu na Vltavě. Podle mluvčího hasičů Víta Pernici jde nejspíš o únik oleje. Skvrna je asi 200 metrů dlouhá a 10 metrů široká. Hasiči vybudovali na řece nornou stěnu, skvrnu posypávají speciální látkou, která ji na sebe naváže. Nyní čekají, až pomalý proud donese látku k norné stěně. Poté ji hasiči z hladiny odeberou.

„Hasiči nasadili absorpční hady a zasypávali skvrnu sorbentenem. Protože se látka nachází v drobném filmu, takové mikrovrstvě, která plave po hladině, tahle norná stěna ji bezpečně zachytí,“ popisuje Pernica.

Odkud ropné látky pocházejí, hasiči nevědí, příčinu ekologické havárie by měla vyšetřit policie. Tyto havárie nejsou ojedinělé. Objevují se na jaře a na podzim v okamžiku, kdy začíná a končí plavební sezona a kdy lodě uklízejí před sezonou a po sezoně a vypouštějí odpadní látky.