Poukázky pro nezaměstnané v Litvínově zabraly

Litvínov - Před časem vzbudily obrovskou bouři nevole kroky litvínovské radnice, která nezaměstnaným místo peněz začala část sociální pomoci vyplácet v poukázkách. Dnes se ukazuje, že to byl správný krok. Od březnového zavedení si z patnácti set lidí bez práce našlo dvě stě nové místo a další tři stovky aktivně spolupracují s úředníky při jeho hledání.

Symbol diskriminace a ponížení. Tak mluvili o poukázkách litvínovští nezaměstnaní, když je poprvé dostali do ruky. „Jdete do takových obchodů, do kterých jste nechodil. Teď tam musíte kupovat to, co byste si ani nekoupil,“ rozčiloval se jeden z účastníků protestní demonstrace letos v dubnu. „Potřebuji na léky, na autobus, potřebuji zajet k doktorce na mamologii do mostecké nemocnice. Za co?“ přidává se další.  

Litvínovskou radnici protestní demonstrace nezviklaly. Vedení města vyvrátilo i výhrady ombudsmana. Dokázalo, že nezaměstnaní dostávají ve formě poukázek jen část dávek a každou z nich v jiném poměru. „My jsme prokázali, že se jedná o individuální přístup k jednotlivým žadatelům,“ vysvětluje starosta Litvínova Milan Šťovíček.

Celý projekt čeká na konci roku podrobné zhodnocení. Město však od něj neustoupí. „Ten tlak tady je jednoznačně vidět. Od března se podařilo snížít vyplácení dávek o dva miliony korun měsíčně a aktivita těch lidí je daleko větší,“ potvrzuje náměstek litvínovského starosty Martin Klika. „Já myslím, že se to do starých kolejí již nevrátí,“ je přesvědčen ředitel Úřadu práce v Mostě Oldřich Malý.     

Radnice chce vyjít vstříc i těm, kteří zůstanou na pomoc města odkázáni. Místo papírových poukázek dostanou platební kartu a počet obchodů, kde bude platit, se rozšíří. Rozdíl mezi lidmi, kteří pracují, a těmi, co jen čekají na pomoc, musí být podle města znát. Jak tvrdí lidé z litvínovské radnice, kdyby se za poukázky dalo pořídit všechno, ztratilo by jejich vydávání význam.