Nové zastupitelstvo Libereckého kraje čeká boj o Ještěd a Český ráj

Liberec - Ochránit přírodní a kulturní bohatství Libereckého kraje bude pravděpodobně hlavním úkolem nového zastupitelstva, které vzejde z nadcházejících krajských voleb. Před zastupiteli leží rozhodnutí o budoucnosti vysílače na Ještědu i rychlostní komunikaci R35, která by měla vést přes Český ráj a spojit tak Liberec s Hradcem Králové a Olomoucí.

Vedení trasy nové silnice přitom řešila již dvě liberecká zastupitelstva. Jednání ale ani jednou nebylo úspěšné, proti jsou ekologičtí aktivisté, kteří požadují obchvat, i někteří podnikatelé z Chráněné krajinné oblasti Český ráj. Ti se obávají odlivu turistů. Všichni krajští politici přitom přiznávají, že nová silnice mezi městy Liberec, Trutnov, Jičín a Hradec Králové je potřeba, protože ta dosavadní je nedostatečná. To potvrzují i lidé žijící v obcích, kudy dosavadní trasa vede.

Na dořešení čeká i problematika vysílače na Ještědu, ceněné stavby z dílny libereckého architektonického ateliéru SIAL. Památka, která usiluje i o zapsání na seznam světového kulturního dědictví UNESCO, totiž pomalu chátrá, a proto se ji kraj chystá od dosavadního vlastníka, Českých radiokomunikací, koupit. Současné zastupitelstvo už ale smlouvu s radiokomunikacemi uzavřít nestihne.

Shoda mezi volebními soupeři panuje v otázce obnovení těžby uranu v oblasti Podještědí. Proti jsou i ekologové. „Jestliže stojíme na místě, kde by se jednou možná měl začít těžit uran, pak turistika v této oblasti končí,“ informoval ekolog Miroslav Jadrný.

Na své vyřešení ovšem čeká i řada problémů týkajících se fungování kraje. Ten dosud postrádá samostatný krajský soud i krajskou policii. Obě instituce jsou rozpůlené mezi ředitelství v Hradci Králové a Ústí nad Labem. „My jsme povinni vyřídit předběžné opatření neprodleně a někdy záleží na hodinách. To ale velmi komplikuje neexistence vlastního soudu a závislost na Ústí nad Labem,“ informoval soudce liberecké pobočky Krajského soudu v Ústí nad Labem Petr Šuk.

Libereckému kraji v současné době vládne koalice ODS a ČSSD, v zastupitelstvu jsou kromě toho ještě komunisté a Strana pro otevřenou společnost. V nadcházejících volbách si tu lidé budou moci vybrat ze čtrnácti stran a hnutí. Ve srovnání s průměrem Česka se zde nedostává bytů ani míst v sociálních zařízeních. Mezi přednosti kraje patří naopak rozvinutý průmysl, věda a velké přírodní bohatství.