Pražské lahůdkářství Jan Paukert znovu otevřelo své brány

Praha - Legendární lahůdkářství Jan Paukert bylo dnes znovu otevřeno na Národní třídě v Praze. Podnik založený roku 1916, který si zakládá na tradici, chce nabídnout delikatesní produkci včetně prvorepublikových receptů. Čestným hostem ceremonie, která se odpoledne uskutečnila za účasti syna zakladatele firmy Jana Paukerta, měl být i prezident Václav Klaus, kvůli nedostatku času se nakonec omluvil.

„Chceme nabídnout tradiční české lahůdky, chlebíčky, saláty, kvalitní české uzeniny nebo kremrole vlastní výroby. Máme také špičkové evropské lahůdky jako italské salámy a šunky, francouzské sýry, hořčice, nebo foie gras (kachní nebo husí játra). Základem jsou ale tradiční české lahůdky,“ řekl předseda představenstva firmy Petr Kvapil. „Je potěšující vidět, že česká tradiční gastronomie přežila nápor fast foodu a dalších jednodušších variant,“ komentuje znovuotřevění lahůdkářství gastronomik Pavel Mauner.

„Proti zemím, kde je takového pohostinství stále každodenní záležitostí máme jednu obrovskou nevýhodu, a totiž éru komunismu, která nechala všechny tyto nádherné prostory chátrat. Máme co dohánět,“ říká historik architektury, Zdeněk Lukeš.

V sortimentu lahůdkářství bude podle Kvapila také několik exemplářů z kolekce lihovin, kterou se majitelům podařilo ukrýt před nacisty i komunisty. Součástí podniku bude opět cukrárna, která nabídne pralinky vlastní výroby, a jídelna.