Broumovští protestují proti stavbě benzínky

Východní Čechy - Stovky lidí z Broumova na Náchodsku protestují proti plánované stavbě benzínové čerpací stanice. Ta má vzniknout asi sto padesát metrů od Domu dětí a základní školy a nedaleko místa, se kterým se počítá pro rekreaci.

Hluk, výfukové zplodiny a hlavně nárůst dopravy v ulici, kterou denně chodí stovky dětí do školy. Takové jsou hlavní argumenty odpůrců výstavby. Pod petici se jich zatím podepsalo pět set. Vadí jim taky, že se zvýší i nebezpečnost pro děti navštěvující blízké školy.

Lidé podepsaní pod peticí se navíc bojí, že čerpací stanice ohrozí dlouho připravovaný projekt nazvaný Zahrada v Broumově – Broumovsko v zahradě. Místo, které má sloužit k odpočinku a rekreaci, stojí nedaleko stavební parcely. „Sama z té stavby mám obavu, především pokud jde o zvýšení provozu na hlavní příjezdové komunikaci. Na druhou stranu ale například myčka v Broumově chybí a stavba v rozporu s územním plánem není, ” řekla starostka Broumova Libuše Růčková.

Podnikatel Bronislav Dlouhý, který chce čerpací stanici s myčkou a kavárnou postavit, obavy protestujících lidí nechápe. Říká, že stavba bude ke svému okolí šetrná, že projekt pamatuje i na bezpečnost dětí: „Udělali jsme i náhradní trasu, kudy by mohly děti pozemek obcházet,” uvedl.

Podnikatelské plány pana Dlouhého počítají s tím, že pokud dostane veškerá potřebná povolení, stavbu benzínové čerpací stanice zahájí letos na podzim.