Kraj Vysočina vykazuje kromě řady problémů i značný potenciál

Jihlava - Kraj ležící ve středu republiky je i přes řídké osídlení a četné problémy důležitou hospodářskou oblastí. Vysočina je významnou zásobárnou vody, energie a potravin celého Česka. Je tu z celé země největší počet malých obcí, které vyvažuje výrazné centrum - Jihlava. Současné krajské zastupitelstvo, vedené koalicí ODS, KDU-ČSL a SNK, řeší problémy především v rámci dopravy. Vedle zhoršujícího se stavu dálnice D1 kraj ročně vydá miliardu korun na opravy zanedbaných silnic.

Důležité objízdné trasy jsou v převážné části kraje ve špatném stavu. Ředitel Krajské správy a údržby silnic Zdeněk Vacek vidí hlavní problém ve nedostatečném propojení některých okresních měst na krajské centrum. „Je to v určité fázi řešení. Samozřejmě vadí také nedokončené objízdné trasy dálnice D1,“ míní Vacek. Krajské zastupitelstvo se v uplynulém volebním období zasadilo o státní investice do lepší informovanosti řidičů na dálnici a podařilo se jim prosadit i zřízení krajské policie na Vysočině.

Vysočina i díky svým materiálním zásobám vychází v porovnání s ostatními regiony velice slušně. Kraj těží z dodávek pitné vody, typických produktů jako brambor či mléčných výrobků. Místní obyvatelé se navíc dožívají relativně vysokého věku.

Podle mnoha kritiků však místní politici nezvládli řešit koncepci zdravotnictví. Kraj poznamenalo několik nepříjemných kauz včetně známé heparinové vraždy nebo záměny dětí v třebíčské nemocnici. Mnohým vadí i způsob, jakým byl veden přerod nemocnic z příspěvkových na akciové společnosti.

Vysočina vykazuje také sílící hnutí pravicových radikálů. Podle místních novinářů kraj toto nebezpečí výrazně podcenil. Nové krajské zastupitelstvo se bude se muset umět poprat i s další velkou slabinou Vysočiny. Skoro 20 procent odpadních vod se nečistí. Podle mnohých je to problém hlavně malých obcí, které nemají na to, aby spolufinancovali stavbu nových čistíren.