18. bramborářské dny v Havlíčkově Brodě

Havlíčkův Brod - Ceny brambor budou stabilní a neočekávají se žádné výrazné výkyvy. Takové je poselství ministra zemědělství Petra Gandaloviče, jež pronesl u příležitosti zahájení letošních již osmnáctých bramborářských dnů v Havlíčkově Brodě. Zároveň uvedl, že letošní úroda je v Česku průměrná a oproti loňsku bude nižší cca o 9 procent. Podle Petra Gandaloviče by v příštích letech neměly výrazně klesat ani plochy osázené bramborami.

Zemědělci letos v Česku sklidili podle prvních odhadů kolem 750 000 tun brambor. I přes mírný pokles letošní úroda českým zákazníkům postačí, mimo jiné i proto, že tuzemská spotřeba brambor klesá. Dříve každý obyvatel Česka spotřeboval v průměru 90 kilogramů brambor za rok, dnes je to kolem 70 kilogramů. Současné farmářské ceny jsou nízké. U volně ložených brambor se pohybují kolem 2,50 Kč za kilogram. Tyto ceny však pokryjí výrobní náklady pouze nejlepším pěstitelům s vysokými výnosy.  

V Havlíčkově Brodě diskutují v těchto dnech pěstitelé brambor z celé Evropy o perspektivě této důležité plodiny. I v Evropě byla totiž zaznamenána nižší úroda a díky rozšířenému pěstování obilí a řepky kvůli „ekologičtějším“ pohonným hmotám poklesly i pěstitelské plochy. Součástí dnešního semináře na téma Obchod s bramborami je i výstava 180 bramborových odrůd a soutěž studentů středních hotelových škol o bramborovou pochoutku Vysočiny. 18. bramborářské dny vyvrcholí v sobotu na Havlíčkově náměstí programem pro veřejnost.