Staveniště Karlova mostu a muzeum navštívilo asi tři tisíce lidí

Praha - Více než tři tisíce lidí dnes využili dne otevřených dveří na staveništi Karlova mostu a v muzeu, které odkrývá tajemtví jedné z nejznámějších pražských památek. Stavbaři mostu upravují podlážku, zabudovali zde přípojky na elektrické osvětlení. Přípravné práce na opravu mostu trvaly několik let.

Přípravy na nynější opravu začaly už před několika lety. Stavbař Václav Vlček návštěvníkům řekl, že město například celých pět let hledalo vhodný pískovcový lom, který by nabídl nejlepší materiál. Nakonec ho nalezli u Dvora Králové. Přímo pro Karlův most museli stavaři ve spolupráci s výzkumníky vytvořit i maltu. Nesměla být totiž pevnější než pískovcové kvádry, jinak by mohly kameny časem popraskat. „Hlavní slovo v určování malty má laboratoř památkového ústavu,“ řekl stavař.

Vlček uvedl, že v dřívější opravě v 50. a 70. letech se zvolil postup méně citlivý a pískovec na několika místech nebezpečně popraskal. U některých oblouků se nyní musí vyměnit až 80 procent pískovcových bloků. Odstraňovalo se také 120 let staré plynové vedení. Dříve sloužilo například pro napájení plynových lamp. Dnes jsou v mostě zabudované přípojky pro elektrická svítidla a také pro světelné značení určené lodím. Stavbaři upravují také podlážku.

U východu z muzea si lidé mohli vzít natvrdo uvařené „velvarské“ vejce. Mělo symbolizovat jeden z materiálů na stavbu mostu, vaječný bílek. Právě jeho přítomnost ve stavbě nedávno ověřili vědci z Vysoké školy chemicko technologické. Legenda praví, že obec Velvary do Prahy poslala namísto čerstvých vajec již uvařené z obavy, aby se po cestě vejce nepoškodila.    

Vstupné do muzea mimo den otevřených dveří činí 150 korun pro dospělého a 70 korun pro studenta a seniora. Muzeum se nachází na Křižovnickém náměstí na Starém Městě. Otevřeno je denně od 10:00 do 18:00, v létě do 20:00.

Karlův most
Zdroj: ČT24/www.wikipedie.cz