Potřební v Ústí nad Labem asi přijdou o pomoc, na kterou jsou zvyklí

Ústí nad Labem - Oblastnímu spolku Českého červeného kříže v Ústí nad Labem hrozí zánik. Spolek totiž nemá peníze. Uzavření by nejvíc pocítili bezdomovci a sociálně slabí, kteří se do budovy Červeného kříže chodí v zimě ohřát a dostávají zdarma jídlo.

Denně teplá polévka, balíčky s jídlem nebo vánoční posezení. To je jen zlomek pomoci, kterou ústecký červený kříž už čtrnáct let poskytuje bezdomovcům a sociálně slabým. Teď hrozí oblastnímu spolku zánik z velmi prostého důvodu, kterým jsou peníze. Finanční problémy sužují spolek už několik let, tentokrát je ale situace kritická. Spolek už nemá ani zaměstnance, o potřebné se stará jen ředitelka Nevena Černohorská, která dělá svou práci zadarmo.

Červený kříž žádal vedle sponzorů o dotaci i ústecký magistrát. Jeho projekt ale neprošel. Tato situace se dostala do tržního prostředí jako každá jiná. Opravdu se každý manažer těchto neziskových organizací musí naučit, že mu nikdy nespadnou peníze z nebe,” vysvětluje pozici města náměstek primátora Ústí nad Labem Arno Fišera.

Vedení města bude o tíživé situaci červeného kříže ještě jednat. Jestli mu pomůže, ale zatím není jasné. Podle ředitelky spolku Neveny Černohorské patří její klienti mezi ty nejproblémovější a pokud nebudou mít kam jít, hrozí z jejich strany i trestná činnost.