Lyžaři si užívají první víkend na horách

Severní Čechy - Lyžařská střediska na severu Čech hlásí minimálně 30 cm technického sněhu. Lanovky a vleky se proto rozjely všude, kde mají umělé zasněžování. První lyžařský víkend přilákal do hor tisíce lidí.

Den před Silvestrem konečně zahájili lyžařskou sezonu v Krkonoších. Zasněžené sjezdovky hlásí Vítkovice, Mísečky, Harrachov, Špindlerův mlýn a Vysoké nad Jizerou. Jezdí se také v Jizerských horách. Lyžaři zaplnili Ještěd, Bedřichov a Tanvaldský Špičák.

Na Ještědu zatím funguje jen vlek pod lany. Sněhová děla už ale zasněžují i další sjezdovky. Na umělý sníh jsou odkázána prakticky všechna fungující střediska na severu Čech. Horská služba ale varuje: technický sníh je mnohem tvrdší než přírodní. Lidé by proto neměli lyžovat moc rychle. Je také potřeba mít dobře připravenou lyžařskou techniku - dobře nabroušené lyže. Lyžaři se shodují: když je nouze, je dobrý i umělý sníh.

Konec roku přilákal do hor tisíce lidí. Čekací doby na lanovky a vleky se na severu Čech pohybují do pěti minut. Křest ohněm přijde pro provozovatele lyžařských areálů už zítra, kdy mají teploty vystoupit až na 8 °C. Meteorologové pak očekávají mírné ochlazení v úterý.