Soukromé školky by si měli rodiče pohlídat

Praha - Každý rok se v Česku rodí stále víc dětí, počet obecních školek přesto neroste, chybí totiž peníze. Naproti tomu však soukromé mateřinky přibývají díky vysokému školnému. Nejvíc je těch, které nejsou registrované na ministerstvu školství, u nich si ale musejí rodiče dávat pozor na kvalitu výuky.

Provozovat soukromou školku je v posledních letech dobrý byznys. V těch obecních je přeplněno a dětí se rodí stále hodně. V nejdražších soukromých mateřinkách se platí za služby i přes dvacet tisíc měsíčně. Jenže ty, které nejsou ve školském rejstříku, by si rodiče měli radši pohlídat. Podle Kateřiny Smolíkové z Výzkumného ústavu pedagogického jsou to zařízení, která nemusí respektovat legislativu, nemusí se řídit státním kurikulem a nemá do nich přístup česká školní inspekce. S dětmi nemusí pracovat pedagogové a záleží jen na libovůli majitele, jak o děti pečuje. Jana Neumannová z Domu pro motýlky uvedla, že rodiče by se měli zajímat o to, zda má školka nějaký vzdělávací program a jestli to není jenom místo, kde dítě pouze hlídají.

Jenže soukromníci to vidí jinak: „Registrovat se nechceme, je okolo toho zbytečné papírování a školská pravidla nám navíc brání v rozšíření služeb.“ Jana Neumannová dodala, že soukromé mateřinky chtějí nabídnout širší spektrum služeb, které by jako akreditované nemohly. Například - do akreditovaných školek mohou chodit děti jenom od tří do šesti let.

Odborníkům na předškolní vzdělávání neregistrované školky nevadí, je třeba je ale odlišit. Kateřina Smolíková doplnila: „Je to jiná instituce, pracuje podle jiných pravidel, proto si myslím, že tato zařízení by se neměla jmenovat mateřská škola, ale mohlo by to být třeba mateřské centrum nebo klub.“

Boj rodičů o místa ve školkách by mohly vyřešit samy obce zakládáním nových nebo rozšiřováním stávajících, chybí však peníze a z původních budov jsou často kanceláře. Řada měst začíná soukromé školky dotovat, například v Liberci budou od příštího roku na každé dítě přispívat šest a půl tisíce korun ročně.

  • Mateřská školka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/97/9632.jpg
  • Děti v mateřské školce autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/4/331.jpg