Bude ve Skoroticích služebna strážníků?

Ústí nad Labem - Ústecká čtvrť Nové Skorotice patří podle policejních statistik k nejbezpečnějším ve městě. Přesto zde chce ústecká městská policie vybudovat novou služebnu. Ta by měla být jen pár set metrů od nového satelitu, kde žije řada radních a zastupitelů. Je toto ten pravý důvod? Opozice si myslí, že ano a je zásadně proti.

Miliony na chodníky a silnice, zákazová značka u vjezdu do ulice, kde žijí radní, teď nově i stanice strážníků. Ve čtvrti Skorotice tak vznikají výjimečné podmínky pro bydlení. Podle vedení policie má nová služebna sloužit i sousedním Všebořicím. „Ve Skoroticích dochází k tomu, že mladí lidé chodí z diskoték, dělají nepořádek, ruší tam noční klid, jsou tam také sprejeři,“ vysvětluje zástupce ředitele ústecké městské policie Jan Novotný. „Strážníci nyní musí operovat na velkém prostoru, což je logisticky a finančně velmi náročné,“ dodává mluvčí ústeckého magistrátu Milan Knotek.

Nové Skorotice však platí v Ústí nad Labem za prestižní čtvrť. Žijí tady především vlivní podnikatelé a několik radních a zastupitelů zvolených za ODS. Plány strážníků nadzvedly ze židle opoziční zastupitele, hlavou kroutí i policie. „Z hlediska trestné činnosti Skorotice patří mezi nejbezpečnější oblasti v Ústí nad Labem,“ říká Petra Vojtěchová z preventivně informační skupiny Policie ČR v Ústí nad Labem. „Z hlediska četnosti výskytu trestné činnosti si umím představit v Ústí nad Labem jiné lokality, než jsou Skorotice,“ uvádí ústecký zastupitel Tomáš Jelínek. „Kdekoli opravíte metr chodníku, tak může někdo říct, že jste to udělali proto, že tam bydlí nějaký radní nebo zastupitel, to je naprosto absurdní úvaha,“ brání myšlenku služebny v Nových Skoroticích Milan Knotek.

Záměr už schválili radní, a dokonce uložili náměstkovi primátora Janu Řeřichovi, aby našel víc než pět miliónů na vybudování služebny v rozpočtu na příští rok. Přesto teď radnice couvá. „Služebna ve Skoroticích se může objevit za pět nebo deset let pouze v případě, že v oblasti Strážek, Habrovic, Skorotic a Všebořic dojde k další masivní individuální výstavbě,“ uzavírá mluvčí Milan Knotek.  

Město chtělo ve Skoroticích vybudovat i dva kruhové objezdy. Jeho plány ale smetl ze stolu krajský úřad.