Prodej předzahrádek v Neštěmicích vzbuzuje rozdílné pocity

Ústí nad Labem - Radnice v ústecké čtvrti Neštěmice navrhla lidem z paneláků, aby si koupili předzahrádky před svými domy. Starostka čtvrti tvrdí, že se snaží vyhovět lidem, kritici za tím ale vidí snahu plochy prodat lidem, a tak se zbavit starostí.

Kdo si koupí předzahrádku, může si sázet, co chce: třeba růže nebo klidně květák. Neštěmická radnice tvrdí, že tak vychází vstříc lidem, kterým připadá, že město pečuje o zeleň špatně. Starostka ústecké čtvrti Neštěmice Liana Wagnerová (ODS) uvedla: „Nabídli jsme jim, aby se o to starali lépe, než bychom to dokázali za městské peníze my.“ Některé z obyvatelek Neštěmic jsou spokojené: „Když si to koupím, bude to hezčí. Teď ještě záleží na tom, zda na to lidé mají peníze.“

Kritici oponují, že ústecký magistrát i neštěmická radnice chtějí na prodeji předzahrádek vydělat a ještě ušetřit na údržbě. Člen zastupitelstva města Ústí nad Labem za KSČM Jaroslav Kubín si je jistý: „Určitě je to pouze zastírací manévr.“ To si myslí i jiná skupina obyvatel Neštěmic: „Vloží to nájemníkům na hrb a ti se o to budou muset starat. Budou potom bez práce a bez starostí.“ Náměstek ústeckého primátora Jan Řeřicha (ODS) se však brání: „Ne tak to rozhodně není, ekonomika nerozhoduje.“ Radní Kubín si myslí, že radnice by předzahrádky v žádném případě neměla prodávat a občané by je neměli kupovat.

Největší odpůrci prodeje předzahrádek mluví dokonce o vydírání. Vycházejí z článku, ve kterém starostka připustila, že o koupi předzahrádek mají zájem i lidé, kteří z paneláků nejsou: „Někdo si to koupí a pak si tam může postavit, co chce.“ Starostka Wagnerová však nesouhlasí: „To musím dementovat, takhle to opravdu myšleno nebylo a v žádném případě touto cestou nejdeme.“ Radnice tvrdí, že ani vyhlášená cena 70 korun za metr čtvereční není konečná. Pokud se s lidmi z paneláků dohodne, je ochotna slevit.

Podle neštěmické starostky je celý poplach kolem předzahrádek zbytečný. Tam, kde si nikdo svůj záhonek pod okny nekoupí, se o předzahrádku bude starat město dále.