V Polici nad Metují probíhá výstava Technikou k rozvoji

Police nad Metují - Zábavnou formou ukázat možnosti dnešní moderní techniky a zároveň motivovat mladé lidi ke studiu technických oborů - s touto myšlenkou připravili v Polici nad Metují na Náchodsku druhý ročník unikátní výstavy. Akce nazvaná Technikou k rozvoji připomíná úspěchy českých a světových vynálezců i tradici legendární stavebnice Merkur.

Svět hraček i unikátních technických vynálezů se otevřel v Pellyho domech a v Muzeu stavebnice Merkur. Po dvanácti kolejištích se prohánějí miniaturní lokomotivy, chlouba místních modelářů. K vidění jsou modely vlaků, letadel nebo vojenské techniky, k tomu parní stroje ze soukromých sbírek i Národního technického muzea.

Cedulky s nápisem nesahat na této výstavě u některých exponátů rozhodně neplatí. Výstava v Polici nad Metují připomíná tradici Merkuru - české stavebnice, která desítky let baví děti i dospělé. „Chceme, aby i děti měly možnost sestrojit Merkur na počítači a poté v praxi nebo naopak,“ nechal se slyšet pořadatel výstavy Technikou k rozvoji Jaromír Kříž.

Výstava unikátních modelů a dalších technických vymožeností potrvá do čtvrtka. Pořadatelé očekávají minimálně stejný počet návštěvníků jako vloni, tedy kolem šesti tisíc lidí.