Vicehejtman Dryml doufá, že poplatky skončí na Hradecku do konce roku

Hradec Králové - Jeden ze symbolů zdravotnické reformy - poplatky - v Královehradeckém kraji skončí k 31. 12. 2008. Alespoň tak si to představuje vicehejtman pro zdravotnictví Vladimír Dryml. Za občany všech věkových kategorií by pak od Nového roku tyto poplatky platil kraj. Nová rada a zastupitelstvo hodlají zrušit také výběrová řízení na soukromé provozovatele domovů důchodců a ústavů sociální péče.

Zrušíme, zastavíme, nahradíme. To byla nejčastěji užívaná slova při první velké schůzce radních Královehradeckého kraje. Poplatky v krajských nemocnicích chce koalice ČSSD, lidovců a SNK-ED zrušit k prvnímu lednu. „Já budu navrhovat, aby se poplatky zrušily jako celek pro všechny,“ říká vicehejtman Vladimír Dryml. „Budeme chtít dodržet zákon, budeme o tom mluvit s antimonopolním úřadem,“ vysvětluje hejtman Lubomír Franc. „Tyto poplatky budeme sponzorovat. Částka na ně může činit 30 až 50 milionů korun," odhaduje Vladimír Dryml.   

V kraji probíhá výběrové řízení na soukromé provozovatele osmnácti domovů důchodců a ústavů sociální péče s tisícovkou klientů. Zítra rada tendr zruší. „Zastavíme pouze převody na soukromé provozovatele. Obce, které by chtěly sociální zařízení převzít, mají možnost ho převzít,“ tvrdí radní Miroslav Uchytil.

Podle opozice z ODS se ale kraj dostane do ostrého střetu zájmů: bude jako zřizovatel zařízení poskytovat sociální služby a současně spolurozhodovat o přidělení dotací. „Nemyslím si, že je dobré, aby v Hradci Králové úředník od zeleného stolu spolurozhodoval o tom, jakým způsobem bude fungovat a pro koho domov důchodců například v Malé Čermné. Musí se tam využít místní znalost, a proto to vidím jako naprosto zbytečné rozhodnutí,“ uvádí opoziční zastupitel Miloslav Plass.  

Radní se také zabývali budoucností Zdravotnického holdingu krajských nemocnic. Začít chtějí hloubkovou kontrolou holdingu. Podle radního Drymla není holding v dobré kondici, hospodaří se ztrátou 200 milionů korun a žije na dluh. Proto chtějí také odvolat předsedu představenstva holdingu bývalého vicehejtmana z ODS Rostislava Všetečku. Tématem jednání byla i Česko-německá horská nemocnice ve Vrchlabí. Zítra předloží vicehejtman a současný ředitel vrchlabské nemocnice Vladimír Dryml návrh radě kraje, aby zahájil jednání s vlastníkem nemocnice miliardářem Alexandrem Seidlem. Dryml prosazuje variantu, aby vlastník nemocnici kraji pronajal za 7 milionů korun.