Ústecká čtvrť Mojžíř se může stát dalším ghettem

Ústí nad Labem - Těžkou hlavu začínají mít ústečtí radní se situací na sídlišti ve čtvrti Mojžíř. V posledních letech se tam totiž sestěhovala řada sociálně slabých a nepřizpůsobivých lidí z celého Česka. Prakticky denně musí na sídlišti zasahovat městská policie a terénní pracovníci o čtvrti mluví jako o nově vznikajícím ghettu.

Zatímco v klidných lokalitách Ústí nad Labem stojí dvoupokojový byt kolem miliónu korun a víc, v Mojžíři jsou ceny sotva poloviční. Sídliště doplácí v posledních letech hlavně na to, že se sem sestěhovala řada sociálně slabých. Mezi domy je nepořádek, starousedlíci si stěžují na hluk. Srovnání s litvínovským Janovem ale radnice odmítá. „Já bych řekla, že do Janova máme hodně daleko a doufám, že tam nikdy nedorazíme,“ říká starostka Městského obvodu Ústí nad Labem-Neštěmice Liana Wagnerová. „Stále častěji tam vznikají problémy typu rušení nočního klidu, odkládání odpadu mimo popelnice, drobné krádeže a tak podobně,“ vypočítává zástupce ředitele Městské policie Ústí nad Labem Jan Novotný. „V Mojžíři dochází k výměně lidí. Ti bohatší odcházejí a naopak přicházejí chudší,“ charakterizuje současnou situaci Jan Černý z organizace Člověk v tísni.  

Do Mojžíře teď může přijít až čtvrt miliardy korun z evropských fondů. Splňuje totiž klíčovou podmínku - do oprav chtějí investovat i majitelé domů. Projekty připravuje i město. Plánuje parky nebo volnočasové centrum pro děti. „Je to velká šance, protože přes 260 miliónů je hodně peněz,“ zdůrazňuje starostka Wagnerová.

Šanci cítí i místní lidé. „Měly by tady být nějaké klouzačky pro děti a lavičky pro starší lidi,“ představuje si jeden z nich. „To bude jenom pro ty lidi, co tady jsou, my bílí se tam nedostaneme,“ tvrdí skepticky druhý.

Další projekty chystají i neziskové organizace. Zaměřit se chtějí hlavně na vzdělávání místních lidí, rekvalifikace nebo prevenci kriminality. Podobný projekt takového rozsahu nikde jinde neexistuje. Doposud neziskové organizace spíše spoléhaly na práci lidí v terénu. I ony však tvrdí, že je to krok správným směrem. Stejně chtějí situaci řešit i v Litvínově. Do tamního sídliště Janov by tak mohlo přijít až 200 milionů korun.