Psí štěkot obtěžuje obyvatele Smržovky

Smržovka - Lidem ve Smržovce na Jablonecku vadilo psí štěkání ze stavení na okraji města natolik, že se tam musela vypravit na kontrolu Státní veterinární správa. Přestože spolu s Ligou na ochranu zvířat napočítali na dvoře domu skoro třicet psů, zákon jejich majitelka neporušuje.

Dvě desítky psů na zabláceném dvoře, další v kotcích u domu - majitelka Eva Vorlová celkem chová 28 kříženců. Říká, že psi jsou jejím koníčkem. Na neustálý štěkot si ale stěžují lidé z okolí. Miroslava Ledecká ze správního odboru Městského úřadu Smržovka informovala, že přicházejí stížnosti na hluk. Přihlášených psů má navíc majitelka jen 15 z nich.

Dagmar Kubištová z Ligy na ochranu zvířat Jablonec nad Nisou ovšem potvrdila, že podmínky sice nejsou ideální, ale viděla už mnohem horší. Podle veterinářů jsou psi dobře živení a dokonce i očkovaní. K porušování zákona tu prý nedochází. Inspektor ze Státní veterinární správy Karel Hrnčiřík se nechal slyšet, že nikdo nemůže majitelce v chovu psů bránit.

Smečka téměř 30 psů se ale nelíbí ochráncům zvířat. Tvrdí, že podobných případů už zažili několik a vždy to skončilo špatně. Navíc se tu psi nekontrolovaně množí mezi sebou. Dagmar Kubištová k tomu dodala, že počet psů by se měl hlídat, aby nedošlo k jeho zvýšení. Státní veterinární správa bude dům paní Vorlové opakovaně kontrolovat. Jde totiž o největší smečku psů v celém Libereckém kraji.