Praha už má vánoční strom, rozsvítí se v sobotu

Janské Lázně - Dřevorubci dnes v Janských Lázních na Trutnovsku pokáceli více než třicetimetrový strom, který v předvánoční době ozdobí pražské Staroměstské námětí. Zhruba 90 let starý smrk v podvečer zamíří do Prahy. Slavnostně rozsvícen bude příští sobotu a zahájí tak vánoční trhy. Kandidátů bylo několik desítek, nakonec se vybíralo ze tří smrků v Podkrkonoší.

Strom ze stejné lokality ozdobil historické náměstí už předloni. Letos měli dřevorubci mnohem těžší podmínky. Nově napadaný sníh ztěžoval nákladnímu autu a jeřábu přístup do lesa a práce se zpomalovaly. Navíc při běžném kácení dřeva se tolik nehledí na polámané větve - vánoční strom ale nesmí přijít o košatou korunu, a proto se pozvolna spouští na návěs.

Zvolený strom má pěkně rostlou korunu, je symetrický, s hustým porostem větví. Odborníci věnují jeho výběru velkou pozornost. Dendrologové provedli několik zkoušek - nejen prostým okem, ale i nebozezem, kdy navrtali do stromu dírku a odebrali vzorek, aby zjistili, zda ve smrku není hniloba. Nově se strom podrobil také měření akustickým tomografem. Dřevo přenáší zvuk a odhalí případné praskliny, což je zásadní pro stabilitu stromu.

Strom zkrácený na 22 metrů musí odborná firma na náměstí řádně ukotvit, aby nedošlo k neštěstí jako v roce 2003. Tehdy se pětadvacetimetrový vánoční smrk zřítil a zranil pět lidí. Těžce zranil britského turistu Malcoma Tuffina. Muž utrpěl zlomeniny stehenních kostí a hrudní páteře. Městský soud v Praze mu pak přiznal odškodnění 560 000 korun.

Také jiná města již pravidelně instalují na centrálním náměstí ozdobené jehličnany. Například řada měst v Pardubickém kraji se rozhodla slavnostně rozsvítit stromy příští neděli v podvečer.