V Krkonoších se lyžuje jen ve Špindlerově Mlýně

Špindlerův Mlýn - Zřejmě jedinou možnost zalyžovat si na českých horách mají nyní lyžaři na sjezdovce Stoh v krkonošském středisku Špindlerův Mlýn. V provozu tam je spodní část sjezdovky, kterou pokrývá přibližně 40 centimetrů sněhu, místy je sfoukaný a tvoří na cestách závěje. Horská služba turisty varuje před lavinovým nebezpečím, které je nyní na druhém nejnižším stupni z pětibodové škály.

Druhý stupeň lavinového nebezpečí bude trvat, dokud nedojde ke stabilizaci sněhové pokrývky. Podle předpovědi počasí se má oteplit a sněhová pokrývka se má sesednout," sdělil náčelník Horské služby Krkonoše Adolf Klepš.

Vlek na Stohu je v provozu každý den. „Sjezdovku na Stohu stále průběžně zasněžujeme. Upravena je její dolní třetina,“ informoval starosta Špindlerova Mlýna Bohumír Zeman. Pro běžkaře zatím nejsou podmínky na hřebenech Krkonoš příznivé. „Sněhová pokrývka je tvořena z devadesáti procent čerstvým sněhem, a proto je velmi nestabilní. Nedoporučujeme pohyb mimo značené turistické cesty ve volném terénu,“ dodal Klepš.

V minulých zimách dosáhlo lavinové nebezpečí v Krkonoších nejvyššího stupně čtyři. Ročně v horách sjede několik desítek lavin, které však nezasahují obydlená místa, sjezdové tratě a přístupové cesty. Lavinovými lokalitami jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl.