Sklo Bohemia je s mínus pěti miliardami v konkurzu

Světlá nad Sázavou - Na majetek světelské společnosti Sklo Bohemia dnes Městský soud v Praze prohlásil konkurz. Na konkurzu jako na jediném možném způsobu řešení pro zadlužené sklárny se dnes shodli věřitelé. Uplatnili pohledávky přes pět miliard korun.

Největším věřitelem skláren je Citibank. Ta teď do velké míry určuje, co bude s podnikem dál. Snaha, aby byl podnik prodán jako celek, ale dnes na jednání věřitelů neprošla.

Sklárny Sklo Bohemia jsou součástí zadlužené sklářské skupiny Bohemia Crystalex Trading (BCT). Podnik je od 22. října v úpadku. Majetek podniku podle insolvenčního návrhu činí 1,374 miliardy korun. Náklady spojené s dlužnými mzdami včetně odstupného převýšily doposud 200 milionů korun. Sklárny zaměstnávaly přes 1200 lidí, mzdy naposled vyplatily za srpen. Od konce září firma nevyrábí.

Podobný příběh prožívají i sklárny v Poděbradech. V Crystalexu Nový bor a ve sklárnách Cavlier zatím platí schválené moratorium, obě společnosti tak i nadále vyrábějí. V příštím týdnu by se mělo rozhodnout o dalším vývoji ohledně jejich prodeje.