Středočeští radní schválili rozpočet, počítá s hrazením poplatků

Praha - Středočeští radní dnes schválili návrh rozpočtu na příští rok, který počítá s hrazením poplatků v krajských nemocnicích za pacienty i zavedením autobusové a vlakové dopravy pro žáky a studenty zdarma. Kraj vedený sociálními demokraty chce v roce 2009 hospodařit s vyrovnaným rozpočtem ve výši 18,76 miliardy korun. Návrh ještě musí za dva týdny schválit krajské zastupitelstvo.

Pacienti by v krajských nemocnicích neměli platit poplatky za ošetření a hospitalizaci od 1. ledna, odvede je za ně formou daru kraj. Hejtman novinářům předložil dva posudky, podle nichž je tato cesta právně v pořádku. Stejný způsob doporučí i ostatním regionům.

Rath se nevzdává ani myšlenky na plošné zrušení poplatků a chce o tom v rámci svého působení ve sněmovně jednat tento týden s lidovci. Pokud by návrh na zrušení poplatků podpořili, požádal by o svolání mimořádné schůze dolní komory, a to možná ještě v prosinci.

„Seškrtali jsme celou řadu věcí, které považujeme za méně důležité, například chod krajského úřadu,“ dodal Rath. Zatímco minulé vedení počítalo se sedmiprocentním nárůstem nákladů na provoz úřadu, novému vedení podle Ratha stačí jednoprocentní navýšení proti letošnímu roku.

Na námitku kritiků, že zrušení poplatků v krajských zařízeních vyvolá odliv pacientů z menších nemocnic, podotkl, že také tato zařízení mohou poplatky hradit za pacienty, podobně jako například vrchlabská nemocnice. Náporu v krajských zařízeních se hejtman neobává. „My bychom naopak u některých nemocnic přivítali zvednutí počtu výkonů, protože to znamená více peněz od zdravotních pojišťoven a větší tržby pro nemocnice,“ konstatoval.

Doprava do škol zdarma, která je jako další předvolební slib ČSSD rovněž zohledněna v rozpočtu, se má týkat žáků a studentů do 19 let. Zavedena by měla být v září. V návrhu rozpočtu se počítá s 60 miliony korun na autobusy a dalšími 25 miliony na vlaky. Rath ale uvedl, že tyto náklady považuje za nadsazené. „Já osobně to odhaduji na částku zhruba třetinovou,“ poznamenal. Kvůli časové tísni při sestavování rozpočtu prý nechtěl jít do konfliktu s odborem dopravy, který tuto položku připravoval.