Liberecké mistrovství ohrožuje nedostatek záchytných stanic v kraji

Liberec - Velké obavy mají organizátoři mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci kromě nepřízně počasí také z opilých návštěvníků. V kraji totiž chybí záchytná stanice. Postarat se o opilce sice není povinností organizátorů, zkušenosti z předchozích mistrovství ale ukazují, že fanoušci posilnění alkoholem způsobují problémy.

Tiskový mluvčí organizačního výboru MS 2009 Liberec Zdeněk Soudný sdělil, že tento problém by mělo řešit krajské hejtmanství. Návrh předchozí rady kraje, aby se během mistrovství zřídily mobilní záchytky, zdravotníci odmítají. Manažerka zdravotnické sekce MS 2009 Liberec Lenka Halamová se nechala slyšet, že takové zařízení by mělo splňovat parametry nestátního zdravotnického zařízení a podmínky registrace, a právě toho se obává.

Chybějící záchytky přitom nejsou jediným problémem, stejně tak nefunguje infekční oddělení. To, které bylo v Liberci, musela nemocnice zavřít kvůli nedostatku personálu. Podle hygieniků přitom může příliv velkého počtu lidí z nejrůznějších zemí způsobit komplikace. Například i ty, které vyžadují hospitalizaci právě na infekčním oddělení. Ředitel krajské pobočky VZP Liberec Jiří Benedikt potvrdil, že se jedná o vážný problém.