Spory náměstků kvůli privatizaci městských bytů v Pardubicích

Pardubice - Náměstek hejtmana Pardubického kraje Jan Tichý je ve sporu s náměstkem primátora Pardubic Michalem Koláčkem. Spor doprovází vzájemná kritika, obvinění ze lží a politických úskoků. To vše kvůli privatizaci městských bytů.

Jan Tichý je zastupitelem Pardubic a nově také náměstkem hejtmana. Dlouhodobě kritizuje vedení města a konkrétně náměstka primátora Michala Koláčka. Nejvíc mu ale vadí privatizace městských bytů. „Vadí mi to, že ve městě je rozdílný přístup k občanům. Jsou lidé, kteří si mohou kupovat vlastní majetek třeba za 10 % hodnoty a nechápu, proč lidé v těch bytech by neměli mít stejnou šanci, proč by měli být lidmi druhé kategorie,“ vysvětluje spor ze svého pohledu náměstek pardubického hejtmana Jan Tichý.

V celém sporu jde o formu prodeje městských bytů. Zastupitel města a náměstek hejtmana Tichý prosazuje formu družstevního prodeje, je prý pro lidi výhodná. Náměstek primátora Koláček to odmítá. Podle něj je to populistická lež. „Pokud nás bude kritizovat a přitom hovořit pravdu, tak s ním nebudu mít vůbec žádný problém. Pokud však používá lži a nepravdy, tak je ta kritika pro nás trochu nižšího rázu,“ tvrdí náměstek pardubického primátora Michal Koláček.

Spor už trvá dlouho, ovšem ve chvíli, kdy se stal Jan Tichý náměstkem hejtmana, získal úplně jiný politický rozměr. „Bohužel, některé mediální výroky to ještě zhoršují,“ přiznává Koláček. „Pan Koláček se domníval, že když je po volbách, a když jsem nastoupil do nějaké funkce, tak se o problém přestanu zajímat,“ domnívá se Jan Tichý. „Celé je to věc čistě města a myslím si, že by se jako náměstek hejtmana do tisku a médií neměl vyjadřovat jako náměstek hejtmana,“ zdůrazňuje náměstek Koláček. „Všechny materiály, které jsem oficiálně předkládal do zastupitelstva města, tak jsem je podepsal jako zastupitel města,“ uzavírá Jan Tichý.   

V minulosti nebyly vztahy pardubické radnice s krajským úřadem ideální. Tato politická slovní přestřelka, jak se zdá, může situaci ještě zhoršit.