Policisté kontrolovali trhovce ve Valech na Pardubicku

Pardubicko - Přetížená auta, povolení k pobytu i padělky zboží - to všechno dnes brzy ráno zajímalo cizineckou policii a celníky při kontrolách na východě Čech. Hlídky se zaměřily na příjezdové cesty do Valů na Pardubicku, kde probíhají tradiční víkendové trhy. Policisté prověřili desítky cizinců. Ukázalo se, že zdaleka ne všichni měli své doklady v pořádku.

František Vlach z Oblastního ředitelství služby cizinecké policie Hradec Králové informoval, že hlídky stály na příjezdových cestách k tržnicím a k místům, kde dochází k velkému seskupování lidí. Přesto v kontrolovaných autech cestují hlavně Vietnamci. Často se vyskytuje špatný technický stav, zboží naložené až po střechu a výjimkou nejsou ani plné přívěsy. Celníky a policisty zajímají doklady. Někteří trhovci platí na místě pokutu.

„Blokové pokuty dáváme cizincům většinou za nedodržování zdravotního pojištění, řidičům pak za přetěžování přívěsů,“ upřesnil František Vlach. U Přelouče si policisté odvážejí mladého muže, který porušil zákaz řízení. O chvíli později už hlídky směřují do ubytovny na pardubických Hůrkách. Následuje kontrola prodejců a zboží na tržnici ve Valech.

Kromě běžných přestupků policisté během akce zadrželi dva muže, po kterých bylo vyhlášeno celostátní pátrání. Jednoho Slováka nejspíš čeká kvůli mezinárodnímu zatykači předání do zahraničí.