Pardubice neodvolaly členy svého fondu kvůli sporné cestě do USA

Pardubice - Zastupitelé Pardubic v úterý odmítli projednat odvolání členů Městského rozvojového fondu Pardubice (MRFP). Sdružení pro Pardubice a sociální demokraté neuspěli s návrhem, aby tři zastupitelé odešli z vedení fondu, protože se zúčastnili zájezdu na Floridu, který organizoval hokejový klub HC Moeller. Z MRFP mohl odejít člen dozorčí rady Alfréd Mede, člen představenstva Jiří Lejhanec a předseda představenstva Milan Tichý, všichni z ODS.

Hlasovalo se nezvykle třikrát. Pro muselo být 20 hlasů, v prvním kole měl návrh podporu 15 zastupitelů, podruhé získal přesně potřebný počet hlasů, ale někteří si na průběh hlasování stěžovali. Napotřetí už navrhovatelům jeden hlas chyběl.

Některí zastupitelé hodnotí hlasování jako výsměch voličům. „Ze svého pohledu bych to zhodnotil jako obrovské zklamání. Spíš to byla trapnost než veřejné zasedání,“ uvedl koaliční zastupitel Pardubic František Brendl. Tvrdí, že jeho kolegové z ODS kauzu zametli pod koberec.

Primátor Pardubic Jaroslav Deml (ODS) nedávno vyzýval členy fondu, aby své funkce opustili. Včera ale jejich odvolání nepodpořil. „Myslím, že kauzu nelze považovat za uzavřenou. V tuto chvíli je to na nás, abychom si řekli, co se bude dít dál,“ řekl Deml. 

Funkce člena představenstva se už nedávno vzdal dobrovolně Vít Vavřina (Sdružení pro Pardubice). Včera se k němu připojil Jiří Razskazov (ODS), člen dozorčí rady. Z vedení fondu odešel i František Brendl, který se ale cesty na Floridu nezúčastnil. Už dříve deklaroval, že pokud záležitost vyšumí, odejde.

Na Floridu se vydalo deset zastupitelů, kteří podpořili prodej hokejového klubu za 25 milionů korun podnikateli Romanu Šmidberskému. Pět z nich zasedalo také v MRFP. Ten vlastní ČEZ Arenu a určuje například, kolik HC Moeller zaplatí za pronájem haly. Zastupitelé si podle dostupných informací zaplatili 50 500 korun ze svého. Zájezdu se zúčastnili kromě členů MRFP také náměstek primátora Alexandr Krejčíř, starosta Dukly Jaroslav Kňava, Petr Klimpl, radní Jiří Lejhanec (všichni z ODS) a Jiří Kubát a Libor Vlasák (Sdružení pro Pardubice).

František Brendl
Zdroj: ČT24