Slivenec chtěl vodárnu v naučné stezce, magistrát ji ale zboural

Praha - Pražská část Slivenec přišla o starý vodárenský domek. Ten se měl stát jednou ze zastávek na tamní naučné stezce. Nevyužívanou vodárnu z dvacátých let minulého století nechala zbourat správcovská firma najatá magistrátem. Slivenecká radnice se zlobí a tvrdí, že bez povolení. Magistrát přitom chystá demolici dalších minimálně dvaceti vodárenských domků.

Vedení slivenecké radnice zuří. Vysloužilá vodárna podobající se kapličce měla být poutním místem připravované naučné stezky, ale nebude. Firma Liga servis, která má od magistrátu svěřeny do správy vodárenské objekty, ji nechala zbourat, aniž by žádala o souhlas městskou část jako majitele pozemku. „Považovali jsme to za čin vandala, za trestný čin. My jsme do té doby žili v dobré víře, že jsme majiteli té nemovitosti, která není zapsána v katastru,“ zlobí se starostka Slivence Jana Plamínková.  

Zástupce firmy Liga servis, která si demoliční práce objednala, odmítl poskytnout rozhovor s tím, že k případu se vyjádří ředitel odboru správy majetku magistrátu. Ten demolici objektu brání. „Podle našeho  názoru mohla demolice uvedeného objektu proběhnout. Je to stavba malého rozsahu, je to vodárenské zařízení, které nepodléhá ani ohlášení, ani souhlasu stavebního úřadu,“ zdůvodňuje rozhodnutí ředitel odboru správy majetku Magistrátu hl. M. Prahy Radek Svoboda.   

Příslušný stavební úřad má jiný názor. Správcovská firma měla žádat o povolení k demolici městskou část. „Slivenec bude účastníkem řízení, které zahájíme. Samozřejmě nastoupí sankčí opatření. Méně, než sto tisíc, to nebude v žádném případě,“ říká vedoucí stavebního úřadu MČ Praha 5 Dana Nacházelová.    

Kromě vodárny ve Slivenci čeká demolice desítky dalších nevyužívaných zařízení na různých místech po Praze. Z třiceti vodárenských objektů vyhodnocených jako nepotřebné magistrát ještě vybere některé, které se bourat nebudou, město je opraví nebo nabídne k prodeji.