Chomutov protestuje proti zrušení zdejšího komplexního onkologického centra

Chomutov - V Ústeckém kraji je slyšet čím dál víc hlasů proti plánům ministerstva zdravotnictví odebrat statut komplexního onkologického centra nemocnici v Chomutově. Ta by pak nemohla poskytovat nejdražší léčbu rakoviny. Navíc hrozí, že nemocnice přijde o desítky milionů korun, které má pro onkologii přislíbené. Ty mají sloužit hlavně pro nákup moderních přístrojů.

Ministerstvo zdravotnictví poslalo v posledních letech 100 milionů korun chomutovské onkologii z integrovaného operačního programu. Přesto je tamní centrum zřejmě na černé listině a přijde o statut. Teď hraje tamní onkologie o další desítky milionů, které už má přislíbené. Jenže pokud o statut přijde, jsou peníze v ohrožení. Mluvčí Krajské zdravotní Jiří Vondra upřesnil, že ohrožení by mohlo nastat u přístrojů na diagnostiku.

Proti odebrání statutu centra se v severních Čechách zvedla bouře nevole mezi pacienty a politiky. Dnes ho odsoudilo krajské zastupitelstvo. Hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová (ČSSD) se nechala slyšet, že je to velmi špatný krok v kraji, který patří v onkologickém měřítku k nejvíce postiženým. Senátor Vlastimil Balín (KSČM) dodal, že je to ohrožení dostupnosti a kvality zdravotní péče. Proti hlasovali i zastupitelé napříč celým politickým spektrem a už dřív se proti plánu ministerstva zdravotnictví postavila chomutovská radnice.