V kolínské výrobně olejů Koramo hořelo

Kolín - V areálu kolínského výrobce olejů Koramo, který spadá pod společnost Paramo, dnes dopoledne hořelo. Vyhlášená evakuace nemusela proběhnout, hasiči se s ohnisky požáru vypořádali poměrně rychle. Lidé ale nesměli vycházet ze svých bytů a větrat. Škody způsobené požárem se zatím jen odhadují, hovoří se řádově o stovkách tisíc korun. Co požár způsobilo, se šetří.

Hasiči dostali hlášení o požáru v 08:40. Na místo vyslali devět jednotek a 14 cisteren. „Příčiny budou předmětem dalšího šetření,“ řekla mluvčí kolínské policie Petra Čimová. „Při výrobě parafínu a oleje jsou používány hořlavé látky jako toluen nebo čpavek. Zásah byl proto pro nás velmi nebezpečný,“ uvedl šéf hasičů Miroslav Svatoš.

Původně byla vyhlášena evakuace ve třech přilehlých ulicích, ale nakonec k ní nedošlo. Hasičům se totiž podařilo dostat požár v parafinové hale poměrně rychle pod kontrolu. Navíc v hale nebylo mnoho nebezpečných látek, protože ji Koramo kvůli údržbě před 14 dny uzavřelo. „Po dohodě na místě bylo vyhodnoceno, že stačí občany jen vyrozumět, aby nevycházeli,“ informoval mluvčí hasičů Ladislav Křivan.

Příčiny požáru se zatím vyšetřují. Jedna z vyšetřovacích verzí hovoří o tom, že mohl souviset s probíhající údržbou haly. Jestli tomu skutečně tak bylo, bude jasné v příštích několika dnech.