Pardubice zůstaly bez pohotovosti

Pardubice - V Pardubicích od pátku není lékařská pohotovost. Její zřizovatel, kraj, ji totiž dočasně přestěhoval do dva kilometry vzdáleného Rybitví. Nespokojeni jsou nejen pacienti, ale i zdravotní personál. Stěžuje si i radnice Pardubic.

Známou hru škatulata, hýbejte se si na konci roku zahráli pracovníci lékařské pohotovosti v Pardubicích. Kvůli rekonstrukci budovy záchranné služby, je kraj přestěhoval. V náhradních prostorách, v nemocničním sklepě, kde dočasně pohotovost sídlila, byl ale cítit formaldehyd. „Personál zdravotnické záchranné služby měl určité zdravotní potíže a nemohl tak vykonávat svou službu,“ říká radní Pardubického kraje Markéta Tauberová.

A tak nastalo další stěhování. Tentokrát do Léčebny dlouhodobě nemocných v Rybitví. Tedy zcela mimo Pardubice. To ale vadí pacientům. Navíc podmínky pro zdravotní personál jsou velmi špatné. „Toto prostředí je nejotřesnější. Předtím jsme vždycky mohli někde přespat, ale tady ležíme na zemi,“ stěžuje si řidič sanitky František Čečetka.   

Provizorní umístnění lékařské pohotovosti kritizuje i pardubická radnice. „Velice mě mrzí, že jsme se o této věci dozvěděli náhodou na zastupitelstvu, a byla jsem velmi překvapena, že nás Pardubický kraj neinformoval a nepožádal o pomoc,“ diví se pardubická radní Štěpánka Fraňková. „Jednání se nebráníme a budeme rádi, když nám budou nápomocni v získání nového prostoru,“ tvrdí  Markéta Tauberová.  

Ovšem pokud se jiné prostory nenajdou, zůstane pohotovost v Rybitví až do února příštího roku. Potom by se měla přestěhovat zpátky do budovy záchranné služby.