V Semilech bude levnější teplo

Semily - Teplo v Semilech zlevní od 1. ledna asi o sto korun za gigajoul. Přestože jde o jednu z nejnižších cen v kraji, nezabrání to dalšímu odpojování domácností od městské kotelny. Na vlastní zdroj chce přejít třetina odběratelů. Cena tepla tak v průběhu roku znovu vzroste.

Cenu tepla semilská radnice snižuje z 685 korun za gigajoul na 598. Jen pro srovnání - v Liberci budou lidé platit 658, v Jablonci nad Nisou 649 a v České Lípě 619 korun za gigajoul. Místostarosta Semil Vladimír Šimek prohlásil, že teplo v Semilech bude nejlevnější v kraji. Zástupci bytového družstva však tvrdí, že zlevnění přišlo pozdě. Ve městě spravují třetinu z 1500 domácností, které odebírají teplo z městské kotelny. Cenu kritizují už tři roky.

Předseda představenstva SBD Semily Tomáš Hyka se nechal slyšet, že teď neustoupí. Chtěli prý snížit cenu už v roce 2006, ale město s družstvem nejednalo. Od centrálního vytápění už bytové družstvo odpojilo dva domy, které mají vlastní kotelnu. Další čtyři se odpojí v průběhu ledna. Teplo si prý budou sami vyrábět za třetinu ceny, kterou jim nabízí město.

Odpojení třetiny bytů od centrálního vytápění cenu tepla z městské kotelny zase citelně zvýší. Zbylá tisícovka odběratelů si totiž bude muset rozdělit splátky na rekonstrukci kotelny a také odpisy. Jedna domácnost tak může platit i o čtyři tisíce korun ročně víc, než doposud. „Není prostor pro emoce, je to o financích,“ vyjádřil se starosta Semil Jan Farský. O cenách tepla se v poslední době diskutuje v celém kraji.