Kontroverzní podnikatel Horsky dostal pokutu, teď i ultimátum

Ústí nad Labem - Radnice v Ústí nad Labem řeší, co s domy, které patří kontroverznímu podnikateli Janu Davidu Horskemu. Ten je koupil už před pěti lety, ale nestará se o ně. Skoro denně v nich zasahuje městská policie, pod několika zloději se tam propadly stropy. Město dalo podnikateli ultimátum - pokud do března domy nezabezpečí, přijdou sankce.

Děravé střechy, propadlé stropy. Z kdysi luxusních domů v ulici Na Nivách zbyly jen ruiny. Před pěti lety je koupil česko-rakouský podnikatel Jan David Horsky, o domy se ale nestará. Od ústecké radnice už dostal i pokutu. „S panem Horskym jsme se snažili komunikovat, ale bez šance,“ přiznává místostarosta městské části Ústí nad Labem-město Jan Tvrdík. „S městem komunikuje prostřednictvím právního zástupce, který městu sdělil, že objekty by měl pan Horsky zabezpečit do konce března roku 2009,“ dodává mluvčí ústeckého magistrátu Milan Knotek.

O domy se loni zajímali i investoři z východních Čech, kteří je chtěli koupit, ale ani oni u Horskeho neuspěli. Nezabezpečené domy lákají bezdomovce a zloděje, městská policie tady zasahuje téměř denně. „Několikrát jsme zachraňovali člověka, který se propadl stropem, dá se říct, že ta ulice je z našeho pohledu problematická,“ uvádí zástupce ředitele Městské policie Ústí nad Labem Jan Novotný.

Reportáž Terezy Baldové (zdroj: ČT24)

Horsky měl problémy i v Děčíně. Tady nechal před čtyřmi roky odpojit své nájemníky od pitné vody. Její dodávky neobnovil ani po pravomocném rozhodnutí soudu. A naposledy mu inspekce životního prostředí udělila pokutu sedm a půl milionu korun za les zbídačený kůrovcem, který má na Benešovsku. Další domy má Horsky i v nedalekých Souticích. „Veškeré stavby jsou v dezolátním stavu, jsou propadlé střechy, padají komíny,“ ukazuje starostka Soutic Alena Exnerová.  

Horsky s novináři nekomunikuje. Podle dřívějšího vyjádření své advokátky je dlouhodobě nemocný.