Místo trestu dostal podnikatel stavební povolení

Ústí nad Labem - Radnice v Ústí nad Labem nijak nepotrestala podnikatele Vladislava Joniho, který už dva roky ubytovává asi stovku sociálně slabých v nezkolaudovaném domě, navíc za nepřiměřeně vysoký nájem. Hrozila mu za to pokuta až půl milionu korun, ale místo toho nyní dostal stavební povolení k přestavbě nevyhovujícího domu. Ústecká radnice tvrdí, že celá kauza ještě není u konce, ale že by podnikatel Vladislav Joni dostal pokutu, se zdá jako velmi nepravděpodobné.

Dům v ústeckých Předlicích byl původně takzvanou dočasnou stavbou, naposledy tady byly dílny místního učiliště. Pak ho ovšem koupil podnikatel Vladislav Joni a nastěhoval do něj asi sto lidí ze sociálně vyloučených lokalit z celého města - ať už z jiných částí Předlic nebo z neblaze proslulé Matiční ulice.

Úředníci ústecké radnice je do nezkolaudovaného domu dokonce přihlásili k trvalému bydlišti a Joni začal od lidí obratem vybírat tučné nájemné. Výjimkou není ani 10 tisíc korun za dvě místnosti čtvrté kategorie bez sociálního zařízení. Terénní pracovníci s nadsázkou říkají, že se jedná o nejdražší bydlení v severních Čechách.

Reportáž Terezy Baldové (zdroj: ČT24)

Česká televize už upozornila radnici předloni na podzim, ale více než půl roku se nic nedělo. Pro radnici bylo nejspíš pohodlnější celou záležitost neřešit, zvláště když za ně řeší situaci sociálně slabých a vyloučených někdo jiný, nehledě na způsob. 

Za to, že lidi nastěhoval do nezkolaudovaného domu, hrozila podnikateli Jonimu až půlmilionová pokuta. Radnice jej ale nijak nepotrestala a naopak mu vydala stavební povolení. Pokud Joni takzvaný prasečák upraví, radnice jej pravděpodobně zkolauduje a záležitost bude vyřešená. Za to radnici kritizují terénní pracovníci i opozice. Podle nich mělo město tvrdě zasáhnout. Podobné případy, kdy podnikatelé vydělávají na sociálně slabých, totiž nejsou v severních Čechách ničím výjimečným.

Předlické ghetto
Zdroj: ČT24