Zastupitelé v Hoříně na Mělnicku odvolali starostu

Hořín - Zastupitelé Hořína tvrdí, že s nimi starosta téměř nekomunikoval a nerespektoval jejich usnesení. Ten problémy připouští, chybu na své straně ale odmítá. Hospodaření obce bude dokonce prověřovat policie. Dveře do kanceláře dnes už bývalého starosty jsou zamčené a zapečetěné, aby nedošlo k pochybnostem ohledně případných manipulací s dokumenty.

Starosta Petr Fous (ODS) chtěl původně na svoji funkci rezignovat sám, měl ale ještě v plánu vybrat si nevyčerpanou dovolenou. To zastupitelé odmítli a okamžitě ho odvolali. Exstarostovi se za 6 let, co byl ve funkci, podařilo prosadit stavbu pevné protipovodňové zdi. Hořín byl totiž při povodních v roce 2002 jednou z nejpostiženějších obcí.

Teď mu zastupitelé vyčítají, že jim při sjednání smlouvy o stavbě zdi zatajil některé dodatky. Podle svých slov to nepovažoval za nutné. Další výtka zastupitelů je to, že starosta nezajistil při stavbě protipovodňové zdi technický dozor. Zastupitel pověřený řízením obce Hořín Aleš Donner se nechal slyšet, že starosta nepředal veškeré potřebné podklady a odmítl uzavřít mandátní smlouvu.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Hořínští zastupitelé se chtějí obrátit na policii, aby hospodaření obce pod vedením exstarosty prověřila. Nové vedení si zastupitelé zvolí na svém zasedání už zítra.