Hasiči v Lubníku bojovali s ohněm i mrazem

Lubník (Orlickoústecko) - Sklad šťovíku v Lubníku na Orlickoústecku dnes v noci lehl popelem. Požáru podlehla mechanizace i veškeré skladované zásoby. Na místě zasahovalo pět hasičských jednotek, jejichž úsilí komplikoval silný mráz. Škoda dosáhla částky 3,5 milionu korun.

K ohni hasiči vyjížděli 20 minut po půlnoci. „Jednalo se o objekt, v němž byl skladován šťovík. Za dělící konstrukcí pak pokračovala obytná část, kterou se podařilo hasičům uchránit před plameny,“ uvedla mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková.

Majitelé objektu, otec se synem, šrotovali ve čtvrtek večer sušený šťovík, aby jej mohli použít na topení. „Do stroje se dostal cizí předmět, který způsobil dření a jiskření, následně došlo k doutnání šrotovníku a po několika hodinách i k požáru,“ uvedla Horáková.

Hasiči museli bojovat nejen s ohněm, ale i se silným mrazem. Zamrzala čerpadla, hadice i armatury. Rychle mrznoucí voda vytvořila na konstrukcích, zemi i požární technice silné vrstvy ledu. Také hoření je při nízkých teplotách mnohem intenzivnější.