Galerie v Liberci se nachází v havarijním stavu

Liberec - Liberecká galerie je v havarijním stavu. Vzácná díla se uchovávají na místech, která nesplňují téměř žádné předpisy pro depozitář. Třetí patro památkově chráněné budovy má už dokonce narušenou statiku, což není zdaleka jediným problémem. Přestože je oprava podle expertů naprosto nezbytná, Liberecký kraj na ni nemá peníze.

V loňském roce do budovy galerie zatékalo jen prostřednictvím střešní konstrukce, letos vzlíná vlhkost i od země. Tím pádem je mimo vrchních pater promočené už i přízemí. Havarijní stav liberecké galerie je sice znám už od roku 2003, nicméně konkrétní poškození prokázal až průzkum, jenž popisuje dokument o tisíci stránek.

Průzkum upozorňuje například na narušenou nosnou konstrukci mezi druhým a třetím patrem. „Průzkum potvrdil napadení nosných konstrukcí dřevomorkou a červotočem a prokázalo se, že odvodňovací systém nefunguje, takže proto máme problém se vzpínající vlhkostí,“ uvedl ředitel Oblastní galerie v Liberci Jan Randáček.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Například v honosných síních opadává omítka a na jiných místech plesniví zeď. Mnohem horší je ale situace v depozitářích, kde jsou uložené vzácné obrazy. V zimě zde mrzne a v létě teploty šplhají i ke čtyřiceti stupňům Celsia. Jedná se tedy o extrémní podmínky, ve kterých exponáty očividně trpí. „Dochází například k odlučování malby od podložky, týká se to hlavně obrazů starých mistrů,“ potvrzuje bývalá ředitelka liberecké galerie Věra Laštovková.

Podle odborníků hrozí obrazům nenávratné poškození. Navrhuje se, že s rekonstrukcí galerie by se mělo začít co nejdříve, jinak se značně prodraží. Prozatím má stát 230 milionů korun, které ale kraj nyní uvolnit nemůže, jak dokládá náměstkyně hejtmana Libereckého kraje Lidie Vajnerová: „Tyto bohužel v krajském rozpočtu nemáme, takže to budeme muset řešit s pomocí Evropských fondů, a to co nejdříve.“

Liberecká galerie je čtvrtou největší v Česku, v její sbírce se nachází 22 tisíc uměleckých děl. Podmínky, ve kterých jsou uložené, ale nemají obdoby.