Rath chce od Kutné Hory a Nymburku převzít nemocnice - narazil na odpor

Nymburk/Kutná Hora - Středočeský hejtman David Rath navrhuje představitelům Kutné Hory a Nymburka bezúplatné převzetí tamních městských nemocnic do správy kraje. Podle něj je v obou zařízeních ohrožena kvalita zdravotní péče. Zástupci měst a nemocnic ale Rathův návrh kraje odmítají - nezakládá se pravdě a navíc je nevýhodný. Rath později prohlásil, že o finančním vyrovnání s Nymburkem je ochoten uvažovat, u nemocnice v Kutné Hoře to ale podle něj nepřipadá v úvahu a kraj by je měl dostat zpět zdarma. Středočeský hejtman také v těchto nemocnicích plánuje kontroly.

„Obě nemocnice se podle mých informací potýkají s velkými personálními obtížemi, což ohrožuje kvalitu poskytované péče. Je potřeba provést personální kontrolu,“ napsal městům hejtman v dopise. Jeho cílem je prý udržení rozsahu akutní lůžkové péče a je připraven garantovat i zachování odborných lůžkových oddělení v obou nemocnicích. „Nemáme nedostatek lékařů, splňujeme personální vybavení nemocnice,“ nesouhlasí s Rathovým tvrzením ředitel nemocnice v Kutné Hoře Jaroslav Řehák.

Města se nechtějí dát -  Rath prý jedná účelově

Starosta Nymburka Ladislav Kutík (ODS) se hejtmanově nabídce brání. „Napřipadá to v úvahu ani zadarmo, ani za stejné peníze, za které jsme nemocnice kupovali, protože jsme do ní investovali už dvakrát tolik,“ argumentuje. Celá věc nyní podle něj půjde do rady města a budou se o ní bavit zastupitelé. „Byl jsem čtyři roky v zastupitelstvu pod tlakem toho, aby nemocnice byla městská, tak nepředpokládám, že by zastupitelé změnili názor,“ podotkl Kutík. „Bezplatné převody se děly možná v padesátých letech, kdy se to nazývalo jinak - nazývalo se to znárodnění,“ komentoval plán převodu ředitel kutnohorské nemocnice Řehák.

Kutík nesouhlasí ani s Rathovým výrokem, že má nemocnice personální problémy, a je tím pádem ohrožena péče o pacienty. „To je samozřejmě nesmysl, naopak se péče zkvalitňuje a rozšiřuje. Navíc mám informace, že letos dojde k výraznému navýšení mezd personálu,“ dodal starosta. Nymburskou nemocnici provozuje společnost PP Hospitals, jejíž zástupci bezplatný převod shodně označují jako nepochopitelné znárodňování.

Rath hrozí i slibuje

Kraj chce o bezúplatném převzetí nemocnic s představiteli obou měst jednat. „Samozřejmě tuto naši nabídku nemusí přijmout. Pokud se rozhodnou jinak, budu ale trvat na předložení jednoznačného plánu na zajištění zdravotní péče,“ podotkl Rath s tím, že je pro něj prioritou, aby lidé z okolí těchto nemocnic měli přístup ke kvalitní zdravotní péči.

Rath v dopise představitelům obou měst také slibuje, že pokud by kraj nemohl dostát svým závazkům, popřípadě by chtěl s majetkem nemocnice nakládat, musel by nemocnici rovněž bezúplatně městům vrátit.

Chrám sv. Barbory s přilehlou jezuitskou kolejí.
Zdroj: http://www.kr-stredocesky.cz./http://www.kr-stredocesky.cz