Společnost ČEZ zvedla na severu Čech ceny bytů

Kadaň - ČSSD se vložila do sporu společnosti ČEZ a nájemníků, kteří v Severních Čechách protestují proti prodeji bytů, v nichž bydlí. Podle sociálně demokratických vyjednavačů lze dojednat, aby lidé o lidé o své byty nepřišli a ČEZ přitom neprodělal.

Klíče od bytu byly lákadlem, kvůli kterému šli lidé před třiceti čtyřiceti lety pracovat do elektráren. Jedna z postižených nájemnic paní Marie Stýblová uvedla: „Když jsme šli dělat do elektrárny, na ČEZ, říkali nám: podepište na deset let a po deseti letech budou byty vaše.“ Teď, když nájemníci zestárli, po nich ČEZ chce, aby si své byty koupili za tržní cenu. „To, co dělají, je, když to řeknu slušně, nemravné,“ prohlásil další z nájemníků Jiří Fagoš.

Elektrárenská společnost tvrdí, že své zaměstnance poškodit nechce, vůči akcionářům se však musí chovat jako řádný hospodář. Zástupce Skupiny ČEZ pro Severozápadní Čechy Ota Schnepp vysvětlil: „Proto jsme nuceni prodávat byty za ceny v čase i místě obvyklé.“ ČEZ se hájí, že už jednou kvůli nájemníkům podmínky prodeje změnil. „Pokrok je v tom, že ty byty dostanou přímo nájemníci,“ dodal Ota Schnepp. Starosta Kadaně Jan Kulhánek (ODS) však nesouhlasí: „Lidé si budou kupovat byty od realitky a realitka není charita, takže ceny, za které to budou kupovat, budou nepřiměřeně vysoké.“

Experti ČSSD tvrdí, že obsazené neudržované byty je nutné prodat se slevou. Akcionáři podle nich pochopí, že na tom neprodělají. „Jako vždy je to o komunikaci a dobré vůli,“ podotkl expert ČSSD Ivan Přikryl. Předseda Krajského výkonného výboru ČSSD Ústí nad Labem Petr Benda uzavřel: „Je třeba vyjednávat, domlouvat a ne strkat hlavu do písku.“

Podle zpráv z kuloárů by sociálnědemokratičtí vyjednavači mohli srazit ceny bytů až pod hranici tří tisíc korun za metr čtvereční. I to ale může být pro nájemníky příliš. Radnice v Chomutově, Jirkově a Kadani totiž stále ještě prodávají byty v ceně od 6 do 16 set korun za metr čtvereční.