Akční skupiny zatím nedostaly peníze na rozvoj regionů

Praha - Tzv. místní akční skupiny ve středních Čechách, které pomáhají venkovu získat peníze z Eurofondů, zatím nedostaly od kraje žádné dotace a bojí se o svou existenci. Vedení kraje ale tvrdí: peníze pro akční skupiny máme, nejdřív ale chceme prověřit, jestli jsou projekty účelné.

Ačkoliv v programovém prohlášení Rada Středočeského kraje slibuje podporu rozvoji měst a obcí, v nově schváleném krajském rozpočtu chybí dotace pro místní akční skupiny. Těch je ve středních Čechách dvacet a jako prodloužená ruka kraje mapují své regiony a mají na starosti jejich rozvoj. „Pro nás to znamená sáhnout si svým způsobem na dno, udělat restriktivní opatření a hledat další zdroje jinde,“ přiznává manažer MAS Region Pošembeří o.p.s. Miloslav Oliva.

Kraj ale tvrdí, že peníze pro místní akční skupiny má, a dokonce ještě o milion korun víc, než na podporu vyčlenilo minulé vedení. „Ty peníze zatím nedostali z jednoho prostého důvodu, protože kraj není banka, kam se chodí pro nějakou půjčku,“ vysvětluje náměstek hejtmana pro oblast regionálního rozvoje a evropské integrace Středočeského kraje Marcel Chládek.  

Nové vedení kraje navíc chce pro místní akční skupiny nastavit nové podmínky, na základě kterých bude možné peníze z kraje dostat. „Zdá se nám netransparentní i způsob, jak byly tyto peníze v minulosti přerozdělovány,“ dodává Marcel Chládek

Místní akční skupiny fungují v celé Evropě už od 90. let. Členem může být kdokoliv: obec, nezisková organizace i podnikatelé. „Poskytujeme bezplatné konzultantství. Když přijde někdo, že má nějaký objekt, se kterým si neví rady, tak my se mu snažíme najít pro tento jeho záměr vhodný dotační titul,“ říká Miloslav Oliva.

Vedení kraje se chce v nejbližších týdnech setkat se zástupci jednotlivých místních akčních skupin osobně. Až posoudí, jak jsou jejich projekty účelné pro rozvoj kraje, pak teprve začne přidělovat peníze.