Turnovští se bouří proti cenám bytů, nemají na ně

Turnov - Petice proti podmínkám prodeje městských domů v Turnově u zastupitelů neuspěla. Vyměřené ceny tedy platí. Podle nájemníků jsou ale příliš vysoké. Navíc jim údajně radnice slibovala, že se domy prodávat nebudou, a že do nich mohou nájemníci investovat. Teď jsou ale na prodej za podmínek, které mnozí nájemníci nemohou splnit.

Deset až jedenáct tisíc korun za metr čtvereční je podle nájemníků dvou turnovských domů příliš vysoká cena. Navíc tu žijí hlavně důchodci nebo samoživitelky. To jsou lidé, kteří přibližně sedm set tisíc korun na byt neseženou. „Přišlo nám to diskriminující, protože víme, že v roce 2003 se prodávaly byty za cenu maximálně do sto čtyřiceti tisíc,“ připomíná iniciátorka petice Martina Melíšková. „Mají to pro někoho připravené, je to ostuda a ponížení lidí,“ zlobí se jeden z nájemníků. „Kde bychom na to vzali, mně je už tolik let,“ přidává se druhý.  

Radnice se brání. Podle svých slov vychází nájemníkům vstříc tím, že jim nabízí byty za polovinu jejich tržní hodnoty. Vyšší slevu si už město nemůže dovolit. „Zákon o obcích nám ukládá, že máme prodávat za cenu tržní. Nechápu, proč tedy tlačí na zastupitele a vystavují ho riziku. Správně by měli přistoupit na tu tržní cenu,“ argumentuje místostarosta Turnova Jaromír Pekař.

Nájemníci ale upozorňují, že ještě před třemi roky město prodávalo byty za třetinu ceny odhadní. Navíc jsou podle nich domy ve velmi špatném stavu. „Elektrika, voda, stoupačky, to je všechno špatné, to všechno je původní,“ vypočítává některé závady nájemník.  

Radnice spočítá konečné ceny bytů do dvou měsíců. Už nyní je ale jisté, že většina nájemníků nebude mít na byt, ve kterém žijí často celý život, peníze.