Zelené povede v Pardubickém kraji dosavadní předseda Křivka

Pardubice - Stranu zelených (SZ) v Pardubickém kraji povede i nadále dosavadní předseda Pavel Křivka. Rozhodli o tom delegáti dnešní krajské konference ve Svitavách, kteří také zvolili nové složení krajské rady zelených. Křivka získal při volbě předsedy 18 hlasů, jeho protikandidát Jiří Malík, který je zástupcem kraje v republikové radě strany, dostal pouze devět hlasů, řekl krajský manažer SZ Miroslav Hovorka.

Zelení v Pardubickém kraji také hlasovali o podpoře kandidátů pro volby do Evropského parlamentu, celkem podpořili devět lidí, nejvíce hlasů získal Matěj Stropnický. O doporučení krajů bude jednat republiková rada strany.

Osmačtyřicetiletý překladatel Křivka sice patří ke kritikům současného stranického vedení, ale k frakci Demokratická výzva, která má být programovou protiváhou vedení zelených, se nepřipojil. „Nepřipojil jsem svůj podpis, zvažuji založení vlastní programové frakce, ale její konkrétní obsah teprve připravuji,“ řekl dnes ČTK Křivka.

Strana zelených v Pardubickém kraji v loňských krajských volbách získala 2,4 procenta hlasů a do zastupitelstva se nedostala. Křivka, který byl lídrem kandidátky, po volbách přičetl vinu za prohrané volby hlavně předsedovi strany Martinu Bursíkovi.