Masopust pomáhá na Hlinecku zajistit příchod jara, plodnost i dobrou úrodu

Hlinsko - Tradičním masopustním průvodem ožil Veselý kopec u Hlinska, mezi roubené chaloupky se opět po roce vydaly pestrobarevné maškary a s nimi stovky návštěvníků skanzenu. Bujaré masopustní obchůzky na Hlinecku si udržely svůj tradiční ráz od 19. století a pro svou jedinečnost se ucházejí o zápis na seznam kulturního dědictví UNESCO.

Posláním masopustních masek je zajistit úspěšný příchod jara, plodnost i dobrou úrodu. Hudebním doprovodem tentokrát diváky bavila skupina z Vortové u Hlinska. „Vortová je právě jedna z těch vesnic na Hlinecku, kde se udržuje masopust v tradiční podobě. Takže toto není žádný folklorní soubor, ale obyvatelé vesnice Vortová, kteří tento pradávný zvyk udržují,“ uvedla vedoucí Souboru lidových staveb Vysočina Ilona Vojancová.

Tradiční masky Strakatý, Ženuška, Turek nebo Slaměný, Ras, Kobylka, kominíci i židé se ve Vortové dědí z generace na generaci. Během obchůzky unikne málokterý z diváků černému mazadlu. Návštěvníci skanzenu jsou však spokojení: „Moc se nám to líbí, je to perfektní. Těší nás to a nejsme sami, koho to těší. Je nás tady dost, ne?“

Masopustní průvod si zachoval tradiční podobu obchůzky z 19. století, i proto se uchází o zápis na seznam UNESCO. „V letošním roce podáme nominační návrh a za rok budeme vědět, jak jsme uspěli,“ potvrdila Ilona Vojancová. Jaroslav Málek z Vortové dodal: „Myslím, že náš masopust je něco jiného, než ostatní maškarády okolo. U nás je to výjimečné těmi maskami. Je to správné.“

Počátky masopustních obchůzek na Hlinecku historicky spadají až do pohanského období. Každoroční návštěvnost tady na Veselém kopci dává naději, že tradice jen tak neskončí.