V Hřensku hrozí zřícení skalního bloku na silnici, která spojuje obec s Německem

Hřensko - Silnice v Hřensku na Děčínsku, která spojuje obec s Německem, by podle odborných posudků Ředitelství silnic a dálnic měla být co nejdříve uzavřena. Kdykoliv prý může dojít ke zřícení skalního masivu. Místní obyvatelé si ale myslí, že nebezpečí není tak závažné a obávají se odříznutí obce od okolního světa, které by po uzavření silnice mohlo nastat.

Silničáři argumentují tím, že silnici mohou zavalit uvolněné skalní bloky. „Odborné posudky, které máme k dispozici, nám dávají informaci, že může dojít kdykoli ke zřícení skalního masivu,“ řekla mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Martina Vápeníková.

Podle obyvatel Hřenska se ale problém zveličuje. Hřensko je vyhledávanou turistickou destinací, devadesát procent klientů v hotelích, penzionech a v restauracích jsou turisté ze sousedního Německa. Uzavření silnice by znamenalo, že se turisté do Hřenska nedostanou.

Desítky lidí proto proti snaze Ředitelství silnic a dálnic okamžitě uzavřít místní silnici podepsaly petici. Starosta Hřenska Josef Černý se také domnívá, že situace není natolik závažná, aby se silnice měla uzavírat. Skalní blok je prý pravidelně kontrolován. „Nic nenasvědčuje tomu, že by se mělo stát něco neočekávaného,“ řekl o nebezpečí zřícení skály také Pavel Benda, ředitel Národního parku České Švýcarsko.