V Krkonoších se množí falešné povolenky na vjezd do národního parku

Hradec Králové - Strážci Krkonošského národního parku se potýkají s něčím, na co nebyli dosud na horách zvyklí. Přibývá totiž falešných povolenek pro vjezd do nejpřísněji střežených oblastí. Od originálů jsou jen velmi těžko rozeznatelné. Správa národního parku proto chystá  kontroly a také úpravy vzhledu povolenek, aby byly ty falešné lépe odhalitelné. Uvažuje o řadě ochranných prvků, které mají padělání ztížit. Podrobnosti ale zatím tají.

Povolenku pro vjezd do první a druhé zóny Krkonošského národního parku strážci přírody vydávají na základě vládní výjimky. Dostat ji mohou například majitelé horských bud, nebo ti, co jezdí se zásobováním. V poslední době se ale povolenky objevují i u lidí, kteří na ně nemají nárok. Jde o velmi zdařilé padělky. „Falzifikáty nám přibývají. Přibývají každým dnem a je to problém,“ přiznává mluvčí Správy KRNAP Alena Drahná.

Naposledy strážci přírody falešnou povolenku odhalili u řidiče při běžné kontrole na hřebenu hor v první zóně národního parku. „Zjistili jsme, že ta povolenka byla propadlá. Proto je třeba se vždy podívat do kartotéky,“ říká vedoucí terénní služby Správy KRNAP Jaromír Gebas.

Falešná povolenka pro I. a II. zónu se dá podle informací ochranářů koupit za deset tisíc korun. Odhalená černá jízda ale falešnou povolenku řádně prodraží. „Pokuta se může vyšplhat až do řádu sta tisíc korun,“ uvádí ředitel Správy KRNAP Jan Hřebačka.

Kdo povolenky padělá a kolik takových lidí je, to zatím ochranáři nevědí. S okamžitou platností zesilují kontroly přímo v terénu. „Každou sobotu a neděli se budou strážci pohybovat v terénu. Při kontrolách jim budou pomáhat také lesníci,“ připomíná Jaromír Gebas.