Radnice v Chrudimi se neshoduje s ministerstvem obrany

Chrudim - Chrudimská radnice ve hře o areál bývalého vojenského depa zřejmě prohrává. Rok dohadování o ceně s ministerstvem obrany nic nepřinesl. Resort žádá dvakrát víc, než je město ochotno dát. Podle vedení města je částka, kterou ministerstvo obrany požaduje, přemrštěná. A s městem souhlasí i kraj, který se snaží obě strany přimět k dohodě. Nyní se však hlásí soukromníci, kteří můžou cenou konkurovat, ministerstvo si však chce počkat na další znalecký posudek.

Ministerstvo obrany vzkazuje chrudimské radnici: Nabídněte víc, nebo nebude nic. Město Chrudim nabízí za areál o rozloze 11 hektarů 100 milionů korun, ministerstvo ovšem původně požadovalo téměř dvakrát tolik. „Ze zákona musíme usilovat o to, aby cena, za kterou státní majetek prodáme, byla co nejvyšší,“ potvrdil tiskový mluvčí Ministerstva obrany ČR Andrej Čírtek.

Podle vedení města je částka, kterou ministerstvo obrany požaduje, přemrštěná. A s městem souhlasí i kraj, který se snaží obě strany přimět k dohodě. Náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek (KDU-ČSL) podotkl: „První nabídka ze strany Armády ČR byla nadhodnocena a neodpovídá reálnému stavu.“ Na to, jakou má areál cenu, existují dva znalecké posudky, ty se ovšem od sebe výrazně liší. Starosta Chrudimi Jan Čechovský (ODS) uvedl: „Posudek, který si ministerstvo nechalo zpracovat, hovoří cca o 150 milionech, a náš oponentní posudek mluví asi o 100 milionech.“

Město chce areál využít z části jako podnikatelskou zónu, část by potom nechalo zastavět bytovými domy. Už od října loňského roku Chrudim čeká na reakci ministerstva obrany. Marně, ministerstvo totiž nechává zpracovat třetí znalecký posudek. „Až bude na světě třetí znalecký posudek, je možné se nějak posunout,“ dodal Andrej Čírtek.

V současné době se zdá, že roční vyjednávání města s ministerstvem o prodeji vojenského depa zkrachuje zcela. Do hry totiž vstoupili další zájemci, soukromé subjekty by zřejmě chrudimskou radnici bez problémů přeplatily.